Nyckel No. 6 för en gladare tarmflora
Då har det blivit dags för nyckel no. 6 av 6 för en gladare tarmflora. Den sista för denna gång, alltså. Och för min personliga del, den absolut svåraste att få till. Men här kommer den:
Ge kroppen en chans att återhämta sig då och då (genom periodisk fasta)!
Enligt författarna till Food Pharmacy har periodisk fasta en mängd hälsofördelar då det ger kroppens celler en chans att återhämta sig och minskar inflammation. Periodisk fasta innebär att vi äter lika mycket mat under dygnet, men att att vi äter den under färre timmar. Det innebär ju alltså att kroppen får längre vila från intag av mat. Viktigt är dock att vi, om vi ska ägna oss åt periodisk fasta, fyller på med bra, näringsrik, antiinflammatorisk kost under de timmar vi äter, så att vi ger möjlighet för de goda bakterierna i tarmen att växa till sig under fastan. Det är också viktigt att fylla på med riktigt med vatten under fastan. Och så går det bra med kaffe och te – det påverkar inte fastan.
Och hur länge ska den periodiska fastan gälla, då? Gärna upp till 16 timmar och gärna 3-4 dagar i veckan (det ger enligt vissa forskare samma hälsofördelar som 7 dagar i veckan). Det innebär alltså att om du äter middag klockan 18 så är du redo för frukost nästa dag klockan 10.
Tips för dig som har svårt att vänta på frukosten:
För oss som vaknar vrålhungriga tipsade Mia & Lina om att dricka en grön smootihe på morgonen. Det tar nämligen 2-3 timmar för en sådan att brytas ner i kroppen vilket alltså innebär att kroppen, cellerna och organen får vila ytterligare 2-3 timmar.
Hur gör jag?
Jag gör inte, skulle man kunna säga 🙂 Jag tränar ofta på kvällen – och då behöver jag äta efter passet. Och på morgonen är jag riktigt hungrig och känner mig inte riktigt skarp i huvudet innan jag fått frukost. Och kaffe med skummad mjölk. Och så älskar jag dessutom frukost. Så nej, den här är svår för mig. Men ibland lyckas jag hålla uppe intaget av mat i 14 timmar. Det är alltid något 🙂
Ja, det här var alltså nyckel 6 av 6. Så nu är denna lilla måndagsföljetång om tarmfloran slut. Men självklart kommer jag även i fortsättningen att blogga om ny, spännande forskning som rör vår hälsa och vår hjärna via tarmfloran!
Allt gott!
Gunilla