Andningsankaret

Andningsankaret

2013-03-08 Mindfulness 0

 

Andningsankaret är kanske den allra mest grundläggande tekniken inom mindfulness. Jag skrev om andningsankaret i månadsbrevet sist, men eftersom det ligger som en grund för mycket annat så skriver jag om det här också. Andningsankaret hjälper dig att stanna upp och förankrar dig i nuet. Bara att ta kontakt med andningsankaret och ta tre medvetna andetag kan göra skillnad för hur stressad du känner dig. Andningsankaret är suveränt för att göra mindfulness till ett förhållningssätt, för att helt enkelt bli mer medvetet närvarande i vardagen. Dessutom fungerar andningsankaret utmärkt som en ingång till många andra övningar, såväl inom mindfulness som när vi jobbar med andra tankeverktyg eller med mental träning.

För att vi ska kunna göra skillnad på hur stressade vi känner oss bara med några få andetag, så behöver vi öva på det här. Vi behöver göra andningsankaret till något enkelt och naturligt, något som är lätt att göra mitt i vår intensiva vardag. Det underlättar också om vi, genom att öva, gör andningsankaret till något som är förknippat med lugn och ro för oss. Så lägg några minuter varje dag på att öva på andningsankaret. Stanna kvar en stund i varje fas, så att du verkligen känner in andningen och förankrar den i kroppen och i medvetandet.

  • Börja med att bara lägga märke till din andning. Bara observera andningen, utan att värdera den som bra eller dålig. Utan att förändra den. Bara lägg märke till den, observera den, precis som den är just nu.
  • Kan du känna hur andningen känns i näsan? I nästippen? Känner du någon skillnad på inandning och utandning?
  • Efter en liten stund kan du istället fokusera på hur andningen känns i magen. Hur känns det i magen när du andas in? När du andas ut?
  • Se nu om du kan känna andningen både i näsan och i magen, samtidigt?
  • Avsluta övningen med att känna andningen i hela kroppen, som att hela kroppen andas som en enda stor lunga.

Lycka till!

 

/Karin