Yes! Höst 2018: Hjärnans grundläggande sociala behov

Yes! Höst 2018: Hjärnans grundläggande sociala behov

2018-09-05 Espiro Hjärnsmart Kreativitet Stresshantering 0

Denna veckan kom höstens Yes! som handlar om våra hjärnors grundläggande sociala behov. Och nytt från och med nu är att Yes! kommer att komma ut fyra gånger per år: höst, vinter, vår och sommar (istället för som tidigare 10 gånger per år). Jag har aldrig haft så många, så roliga, så utmanande och så varierande uppdrag som nu – vilket (förutom att det är fantastiskt roligt) gör att Yes! helt enkelt får komma ut lite mer sällan.

Nu till detta spännande ämne: hjärnans grundläggande sociala behov.

Hjärnforskningen har under de senaste åren kommit fram till att den mänskliga hjärnan är ännu mer socialt konstruerad än man tidigare vetat. Man har kommit fram till att vi har flera grundläggande sociala behov som – när de inte uppfylls, försätter hjärnan i hotläge och triggar igång hela stress-systemet. Och som faktiskt får hjärnan att reagera med samma intensitet som den kan göra vid fysiska hot. Genom att känna till den här kunskapen och försöka uppfylla dessa behov kan vi både minska oro och stress och öka vår känsla av gemenskap och tillfredsställelse.

David Rock, som leder the NeuroLeadership Institute, har sammanställt våra fem mest grundläggande sociala behov i en modell: SCARF. Modellen beskriver dessa behov och hur de, när de uppfylls eller bekräftas, försätter hjärnan i belöningsläge, och hur de, när de inte uppfylls eller bekräftas, försätter hjärnan i hotläge och drar igång vår stressreaktion.

Genom att känna till dessa behov kan vi lättare förstå såväl våra egna som andras reaktioner i olika situationer. Och vi kan också dra nytta av den här kunskapen i kommunikation med andra och för att skapa en arbetsmiljö med lägre stress, högre kreativitet och bättre gemenskap.

Vill du veta mer? Maila mig så skickar jag över höstens Yes! (och så får du dessutom nya, spännande nyhetsbrev att se fram emot längre fram).

Allt gott!

Gunilla