Ny kampanj för bättre nattsömn

Ny kampanj för bättre nattsömn

2016-03-15 Uncategorized 0

sleepyhead

Hur är det med dig, vaknar du oftast utvilad? Eller skulle du gärna sova lite mer?

 

Försäkringsbolaget If drar nu igång sin nya kampanj “Offline O’clock” – där en rad sociala medie-profiler under två veckors tid ska gå offline senast kl 22. Varför? Jo, för att minska riskerna med att sova för lite.

– Det är viktigare än man tror att få tillräckligt med sömn. Att sova för lite kan leda till både sämre hälsa och fler olyckor. Studier visar att det är lika farligt att vara trött bakom ratten som att köra rattfull, säger Mariah Hohentahl, skadeexpert på If.

När vi sover för lite försvagas också vårt immunförsvar, och vi får en ökad risk för en rad olika sjukdomar. Sömnen är också vår allra viktigaste återhämtning, och en viktig del i att vi ska kunna hantera vardagens stress. Sover vi för lite hinner kroppen och hjärnan inte återhämta sig full ut efter en stressig dag, och vi blir också sämre rustade för att möta den kommande dagens påfrestningar och utmaningar.

–Det blå ljuset från skärmarna på våra tablets, smartphones och datorer har en direkt negativ inverkan på vår sömn. Ljuset lurar kroppen att tro att det är dag. Rent fysiologiskt är det sömnhormonet melatonin som inte utsöndras på samma sätt i vår kropp, vilket gör att vi får svårare att somna, säger Helena Kubicek Boye, sömnexpert och psykolog.

Så givetvis hänger såväl mängden som kvaliteten på vår nattsömn ihop med hur vi hanterar all den nya tekniken. Studien visar bland annat att 36% sover mindre idag än vad de gjorde för fem år sedan. Som en av de utvalda profilerna, Daniel Frank, säger:

“Jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur det är att sova så många timmar som man behöver.”

 

Du kan läsa mer om undersökningen här.

 

Så, vad göra?

  • Koppla ner minst en timme innan du ska sova.
  • Lämna telefon, dator och surfplatta utanför sovrummet. Det är ett superenkelt knep för att förbättra nattsömnen, eftersom det låter hjärnan koppla av helt och hållet. Prova så får du se!
  • Om du vaknar på natten – låt telefonen vara. Det är det absolut bästa du kan göra för att somna om igen.

 

/Karin