Nya riktlinjer från WHO om fysisk aktivitet

Nya riktlinjer från WHO om fysisk aktivitet

2020-11-30 Uncategorized 0

Nu i dagarna presenterade WHO sina nya riktlinjer för fysisk aktivitet och Folkhälsomyndigheten kommer under våren 2021 att uppdatera de svenska riktlinjerna utifrån dessa.

Några av de främsta förändringarna jämfört WHO’s tidigare riktlinjer (som presenterades 2010) är att man nu rekommenderar en högre dos fysisk aktivitet än tidigare, från 150 minuter per vecka till 150-300 minuter per vecka, samt att minska på stillasittandet. De ger också anpassade riktlinjer för olika åldersgrupper.

Men för oss vuxna innebär de nya riktlinjerna alltså att vi bör röra oss i snitt någonstans mellan drygt 20 till drygt 40 minuter om dagen, alternativt pussla ihop det så att vi totalt under veckan kommer upp i 2,5-5 timmars fysisk aktivitet. Hur gör vi för att få till det, då, i en redan späckad vardag – när vi dessutom kanske arbetar hemifrån och många fritidsaktiviteter och gym är stängda? Kanske kan något av detta funka för dig?

Tips för mer fysisk aktivitet i vardagen

  • Ta en lunchpromenad varje dag. Då får du också lite dagsljus vilket brukar bidra till både god sömn och mentalt välbefinnande.
  • Testa online-träning. Många erbjuder jättebra, kostnadsfria träningspass online just nu.
  • Promenad-umgås. Just nu passar ju detta lite extra bra när vi ändå helst ska umgås utomhus.
  • Funkar promenad-möten? Kanske har du telefonmöten som du kan ta gåendes istället för sittandes?
  • Testa gummibandsträning. Jag har köpt ett gäng gummiband (billiga och tar inte någon plats) med olika motstånd som kan användas för träning av hela kroppen. Dessutom tycker barnen är de är roliga vilket gör att vi får till kortare träningspass tillsammans då och då.
  • Ta en mini-jogg. Även du som inte är van vid, eller tycker om att springa, kanske kan ta en liten mini-jogg? Som start kan du exempelvis testa att  jogga fem minuter för att sedan promenera fem minuter, för att sedan avsluta med ytterligare fem minuters jogg.

Minska stillasittandet

Och hur kan vi göra för att bryta stillasittandet och minska dess negativa effekter på hälsan? Om just det här skrev jag i senaste Yes! som kom ut tidigare i höst. Vill du ha det skickat till dig så maila mig.

Och vill du läsa mer om de nya riktlinjerna så kan du göra det här.

Kanske har du fler tips på hur vi kan få in mer fysisk aktivitet i vardagen? 😀

Allt gott!

Gunilla