Studie: bra kondition minskar risken för demens med 90%!

Studie: bra kondition minskar risken för demens med 90%!

2018-03-15 Espiro Fysisk träning Hälsa Uncategorized 0

Enligt en studie publicerad  i den vetenskapliga tidskriften Neurology har kvinnor med god kondition i medelåldern nästan 90 procents lägre risk att utveckla demens. I studien har man följt nästan 200 kvinnor under 44 år, med start då de var i 50-årsåldern. Under denna period har man sedan testat personerna för demens vid sex tillfällen. Det visade sig då att:

  • de kvinnor som hade riktigt god kondition i medelåldern hade nästan 90% mindre risk att få demens i hög ålder.
  • bland de kvinnor som hade bäst resultat på konditionstesterna i medelåldern så utvecklade 5% demens. Motsvarande siffra för de som hade sämst resultat på konditionstesterna var 45%.
  • de kvinnor som hade bäst kondition i medelåldern, men ändå utvecklade demens senare i livet, gjorde det i snitt 11 år senare än de kvinnor med medelgod kondition i medelåldern.

Helena Hörder, postdoktor vid Sahlgrenska akademin och en av författarna till artikeln säger att det behövs mer forskning, även för att undersöka när under en livstid det är som viktigast att vara i bra fysisk kondition.

Men jag tänker såhär (med risk för att låta lite väl hurtig ;)): inte behöver vi vänta på dessa studier, som ska tala om för oss när i livet det är som allra viktigast att ha bra kondition. Det är ju bättre att bara börja här och nu, eller hur 🙂

Vill du ha kostnadsfria tips via mail om hur du kan komma igång med din konditionsträning så hör av dig!

Här kan du läsa mer.