The power of renewal

The power of renewal

2019-11-12 Balans i vardagen Bli en mästare på att hantera stress Hjärnsmart Klarare tankar Smarta vanor 0

Den är guld värd; för vårt välbefinnande, för vår förmåga att hålla fokus och för vår prestationsförmåga – PAUSEN! Studier gjorda på framgångsrika personer visar att de många gånger är lite extra duktiga på att ta pauser. Att helt enkelt varva superfokus med paus. Frontalloben, hjärnans smartaste del, är oerhört energikrävande. Det innebär att ju mer vi använder den, ju mer tröttar vi ut den. Och med en trött frontallob, ja, då är vi helt enkelt inte vårt smartaste jag. Så, hur kan man då göra för att få till små hjärnsmarta pauser under arbetsdagen, för att stärka såväl vårt välbefinnande som vår prestationsförmåga? Här kommer tre av mina favoritpauser:

  1. Ett varv runt huset
    Att ta en kort promenad drar igång cirkulationen och ger nytt syre till vår syrekrävande frontallob. När man kommer tillbaka till sin uppgift efter en kort promenad har man klarare tankar och högre kreativitet.
  2. Musik
    Att ta hjälp av musik är ett oerhört enkelt och bra sätt för att få till en hjärnsmart paus. Musik som vi tycker om påverkar direkt våra hormonnivåer och brukar vara till bra hjälp för att koppla bort tankarna på jobb under pausen. Bara plugga i lurarna och följ med i musiken!
  3. Visualisera
    När vi tänker på en person som vi tycker mycket om så ökar nivåerna av hormonet Oxytocin. Detta hormon sänker stresshormonet Kortisol och är därmed supersmart att ta vara på i en hjärnsmart paus! Luta dig tillbaka, slut dina ögon, och tänk på någon som du tycker riktigt mycket om.

 

Hur gör du för att få till pauser under dagen?

Allt gott!

Gunilla