Tar du med jobbstressen hem?

Tar du med jobbstressen hem?

2014-01-31 Stressa Smart 0

Ja, antagligen. Självklart påverkar stressen på jobbet oss även på fritiden, på samma sätt som stress i privatlivet påverkar oss även när vi är på jobbet. Det innebär förstås också att vår jobbstress påverkar dem vi lever med, partner och barn, och att deras stress i sin tur påverkar oss. En stressad partner kan skapa både oro och irritation. Oro för att det ska gå för långt och för att den man älskar och bryr sig om mår dåligt. Irritation över att jobbstress och kanske dåligt humör ska gå ut över familjen.

Jag läste en intressant bloggpost i Harvard Business Review om hur just par kan hjälpa varandra att hantera jobbstressen. Det är Jackie Coleman och John Coleman som ger sina bästa tips och du kan läsa hela artikeln här. Här är mina favoriter från deras lista:

  • Inse att ni är olika individer och att ni kanske behöver olika saker för att hantera och balansera stressen. Det är nog ganska vanligt att man behöver olika saker när man är stressad. En kanske behöver få vara i fred och bara stänga ute alla intryck, medan den andre kanske mår bäst av att balansera stressen genom att vara social. Respektera varandras behov och försök se till att ni båda får det ni behöver.
  • Tävla inte. Ibland börjar man jämföra och nästan tävla vem som egentligen är mest stressad. Vem som mest behöver sovmorgon. Vem som mest behöver komma iväg och träna. Vem som mest behöver en kväll med kompisarna. Försök hitta tillbaka till att stötta varandra istället, och kom ihåg att stress helt och hållet handlar om den individuella upplevelsen. Det går inte att jämföra, men ni kan båda välja att vara generösa och hjälpa varandra.
  • Gemensamma aktiviteter. Ett klockrent sätt att tillsammans sänka stressnivån. Kanske en långpromenad i vacker natur i helgen? Det finns nästan inget bättre för riktigt bra samtal!
  • Skratta tillsammans. Forskning visar att par som har samma humor har större chans att hålla ihop relationen, och att skratta sänker stresshormonerna. Mycket att vinna här alltså!

Hur gör du och din partner för att hjälpa varandra hantera jobbstressen?

 

/Karin