Att starta upp och blicka framåt

Att starta upp och blicka framåt

2021-01-15 Uncategorized 0

Nytt år och nya möjligheter, brukar man säga. Men egentligen innebär ju varenda ny dag nya möjligheter!

Men…när vi startar upp ett alldeles nytt år blir det dock extra naturligt att stanna upp, blicka tillbaka på året som varit och att fundera över hur man vill att det nya året ska bli, vad som känns allra viktigast och vad man vill prioritera och se till att få mer av.

För hjärnans del, däremot, är det lättast att bara springa på som vi brukar, i samma hjulspår och med samma rutiner och vanor. För det är både tryggt och energisparande att göra så. Det som vi känner till är tryggare än det nya, och eftersom trygghet är extremt högt prioriterat av hjärnan, är det lätt att vi stannar kvar i vår trygghetzon och fortsätter som vi brukar.

Men, när vi väl tar oss iväg på nya små stigar, när vi lär oss nytt och när vi utvecklas, upplever vår hjärna det som oerhört belönande. Så, om du sätter dig och reflekterar över året som varit och det nya året som du nu har framför dig:

  • Vad var extra värdefullt för dig under året som varit?
  • Om du får drömma fritt, hur vill du att ditt nya år ska bli?
  • Och vad känns allra viktigast för dig att ge utrymme till, att se till att få in och prioritera för att du ska både må och fungera riktigt bra?
När vi skriver ner våra tankar blir de tydligare för hjärnan och lättare att minnas

Jag brukar göra den här övningen två gånger när jag startar upp ett nytt år, en gång där jag fokuserar på mitt arbetsliv och en gång där jag fokuserar på mitt privatliv. Sedan ser jag till att göra den lite då och då även under året. Men just såhär, i början av ett alldeles nytt år, gör jag den extra omsorgsfullt.

Önskar dig ett riktigt fint och värdefullt 2021!

Gunilla