Nyckel No. 2 för en gladare tarmflora

Nyckel No. 2 för en gladare tarmflora

2017-10-16 Uncategorized 0

Förra måndagen skrev jag om den första av sex nycklar till en gladare tarmflora som författarna till Food Pharmacy delade med sig sig av när jag var och lyssnade till dem i Göteborg. Och nu, en vecka senare, kommer alltså nyckel No.2:

Bli en näringsjägare (och ta farväl av bukfyllan)!

Det här innebär alltså att vi ska sträva efter att maten vi äter är så späckad som möjligt med näring. Tydligen så äter vi i Sverige i snitt 242 kg tomma kalorier (typisk “buk-fylla”; vitt bröd, vitt ris och annan mat som sticker rätt ut i blodet och höjer vårt blodsocker utan att innehålla särskilt mycket näring) per år.

Lina tipsade om att byta ut råvaror med lågt näringsinnehåll mot råvaror som innehåller mer näring. Här kan man exempelvis välja aubergine istället för pasta i lasagne, blomkolsris (kan köpas i påse, alternativt göras själv genom att köra färsk blomkol i en matberedare) istället för vanligt ris, fröknäcke istället för vanligt bröd och så vidare. Hon tipsade också om att sträva efter att varje måltid ska innehålla minst tre olika färger, för då får vi i oss olika typer av antioxidanter som dessutom förstärker varandra. Ett annat smart (och gott) sätt att öka på näringsinnehållet är att strössla maten med färska kryddor och örter då de är fullspäckade med nyttiga antioxidanter.

Hur gör jag?

Jag försöker att ha som grundtänk att det mesta på min tallrik ska innehålla bra näring för min kropp och min hjärna. Så jag fyller alltid min tallrik med rejält med grönsaker, gärna i olika färger. Jag slopar processad mat och försöker välja bort allt som innehåller märkliga tillsatser, konserveringsmedel osv. Sedan tänker jag att om det på min tallrik även finns lite av det som inte är fullt så späckat med näring (t.ex. en god sås) så är det okej. För mig funkar det bra att ha ett 80-20-tänk, att om 80% av det jag äter tillför bra saker och massor av näring, så finns det även utrymme för att äta lite av det som är lite sämre för mig. Det är ju också viktigt att hitta en kosthållning som är hållbar för en själv, att hitta vanor som som både är relativt lätta att hålla fast vid och som ger utrymme för att kunna njuta av det man gillar allra mest – även om det inte råkar komma från växtriket och vara späckat med näring :).

Jag äter också tillskott i form av vitaminer, mineraler, omega-3 och probiotika.

Vad funkar för dig?

Gunilla