Stimmig miljö – energislukande och stressande för hjärnan

Stimmig miljö – energislukande och stressande för hjärnan

2018-04-23 Balans i vardagen Klarare tankar Stress i media 2

Det skrivs otroligt mycket just nu om stressen i skolan och ungdomar som blir sjuka av för hög stress och press. Denna problematik beror såklart flera olika faktorer, men en bidragande orsak kan vara en stimmig miljö.

Att reagera på ljud och saker som rör sig är ett nedärvt beteende som tidigare varit en viktig egenskap för vår arts överlevnad. Även idag kan det vara en egenskap som kan hjälpa oss att snabbt reagera på en situation som annars skulle kunna bli farlig för oss, exempelvis i trafiken. Men det är också en egenskap som kan ställa till det för oss, oavsett om vi är barn eller ungdomar i en stimmig skolmiljö, eller vuxna i ett livligt kontorslandskap.

Om vi i en stimmig miljö ska kunna koncentrera oss på en uppgift så krävs det att hjärnan lyckas “trycka undan” de ljud och rörelser runt omkring oss som pockar på vår uppmärksamhet. Och för att lyckas med det så behövs hjärnans mest intelligenta delar. Men – dessa delar av hjärnan har en begränsad kapacitet. Och behöver vi då använda denna kapacitet till att avskärma vårt fokus från allt som händer runt omkring oss så innebär det att vi får mindre kapacitet över till annat. Och det gör också att vi tröttar ut hjärnan fortare, får svårare att tänka klart och ökar på stressen.

Vi som är vuxna och arbetar kanske kan balansera detta något genom att ta pauser, sätta oss i ett avskilt rum när det är något extra viktigt vi behöver fokusera på, eller kanske jobba hemma någon gång då och då. Men för barn och ungdomar i skolan blir det svårare då de har väldigt svårt att påverka sin miljö under skoltid.

Ett sätt som vi föräldrar kan hjälpa våra barn och ungdomar här är ju att se till att de åtminstone efter skoltid får tid till återhämtning där hjärnan får vila.

Vad tänker du kring det här?

 

Gunilla

2 svar

 1. Jonas skriver:

  Är det inte också individuellt hur vi reagerar på en stimmig miljö? Jag tycker själv att jag trivs rätt bra i att sitta i landskap. Men då har vi i och för sig bra möjligheter att sätta oss i tysta rum när vi vill. Och vi har också förhållandevis lugn miljö i vårt öppna landskap. Men jag upplever att vissa kollegor ändå tycker att det är för stimmigt. Vad beror det på?

  • admin skriver:

   Absolut, det är individuellt hur vi upplever en stimmig miljö. Det kan också vara olika för olika typer av uppgifter, vad som funkar (en stimmig miljö kan ju ibland upplevas som kreativ!) Många blir betydligt mer ljudkänsliga vid långvarig stress, eller efter en stressig period. Men oavsett så tar det energi och kapacitet av hjärnans smartaste delar när det är mycket runt omkring som vi behöver sålla bort för att kunna koncentrera oss. Om man känner sig trött eller har svårt att koncentrera sig kan det därför vara bra att försöka minska på onödiga distraktioner och se om det går att hitta stunder då och då under dagen när man kan sätta sig lite mer ostört.

   Gunilla

Kommentarer inaktiverade.