En bra start på dagen

En bra start på dagen

2014-01-21 Stressa Smart 0

Bra start på dagen

Hur var din morgon? Lugn och skön med läget helt under kontroll? Eller var det mer av snabba blickar på klockan och bråttom, bråttom, bråttom? Hur det än var så brukar känslan sitta kvar och påverka oss långt efter det att vi kommit in på jobbet och startat upp vår dag. En stressig morgon kanske gör att vi går in i våra typiska stressmönster – tappar prioriteringarna, lägger för mycket tid på oviktiga saker, fastnar i mailen eller får svårt att fokusera på en sak i taget. Man duttar lite här och lite där, och samtidigt har man den där gnagande känslan av att det man egentligen borde ha gjort den här förmiddagen fortfarande ligger orört någonstans. Du känner säkert igen det här, när man väl börjat stressa så fortsätter man lätt av bara farten. Börjar vi dagen med stress är det helt enkelt lätt att det fortsätter på samma sätt eftersom vi redan är inne i stresspiralen. Och det här beror på att när vi ligger på en högre stressnivå så ställer hjärnan in sig på att upptäcka nya hot, risker och problem, vilket höjer vår stressnivå ytterligare, vilket också höjer beredskapen för nya hot, osv.

 

Så varför inte lägga lite energi på att börja dagen på ett bättre sätt? En bra start ger oss helt enkelt ett bättre utgångsläge för att hantera vardagens stress och utmaningar – hela dagen. Här är några punkter som jag tycker gör stor skillnad. Har du några fler?

 

Ge dig själv en lugn start

Vad behövs för att du ska få en lugn start på dagen? När behöver du gå upp? Att gå upp en kvart tidigare på morgonen gör inte så stor skillnad för sömnen, men kan göra att man hinner sitta ner och äta frukost i lugn och ro. Och det är förstås mycket skönare att slippa jaga efter nycklar, vantar och viktiga jobbpapper precis innan man ska ut genom dörren. Så tänk igenom lite kort redan kvällen innan, är det något du behöver förbereda, plocka fram eller tänka igenom?

 

Planera dagen

När du väl är på plats, börja med att planera dagen. Hur ser kalendern ut? Att-göra-listan? Något du behöver förbereda inför dagens möten? Har du möjlighet att boka in en stunds ostörd arbetstid? (Det är ovärderligt när det gäller att få saker gjorda, och sänker dessutom stressen!)

 

Dagens prio?

Nu när du har bra överblick över dagen, vad är absolut viktigast för dig i dag? Lista 2-3 saker, gärna på en lapp som du kan ha framför dig. När det sedan dyker upp oväntade saker du behöver ta tag i, titta på din prio-lista och se vad som faktiskt är viktigast att göra.

 

Börja med det viktigaste, jobbigaste eller svåraste

Det här är något som verkligen gör skillnad! Ofta gör vi ju tvärtom, vi skjuter upp det som känns jobbigt och gör det enkla först. Men när vi börjar med det svåraste eller viktigaste uppnår vi en rad fördelar:

  • Vi har en bra energinivå i hjärnan så vi är riktigt skarpa och bra på att lösa komplexa problem.
  • Vi får en rejäl energiskjuts när vi får gjort våra viktigaste eller jobbigaste uppgifter, något som vi faktiskt kan ha glädje av resten av dagen.
  • Vi slipper de energitjuvar som jobbiga uppgifter snabbt förvandlas till när de får ligga för länge på att-göra-listan.
  • Vi minimerar antalet surdegar.
  • Vi blir mer effektiva. Man känner sig så grymt effektiv när man börjar med rätt saker, och den här känslan kan hänga kvar hela dagen och faktisk göra oss mer effektiva, eftersom vi agerar utifrån känslan att vi är det.

 

Har du några fler tips för en riktigt bra start på dagen?

 

//Karin