Forskning visar: återhämtning är en prestationsförutsättning
I vår tempofyllda vardag blir det lätt att vår hjärna får gå på högvarv nästan dygnets alla vakna timmar. Det leder till att hjärnan får anstränga sig mer för att klara av mindre och det drar ner vår prestationsförmåga. Men i förlängningen påverkar det också vårt immunförsvar och ökar risken för sjukdom. För att hjärnan, kroppen – och vi – ska må bra behöver vi få tillräckligt med återhämtning. Vi behöver göra saker där aktiviteten i hjärnan tillåts gå ner.
Hjärnforskare Katarina Gospic påpekar i en artikel I SVD att hjärnan behöver vila både under dagen och ha längre pauser så som semester för att den ska må bra. Hon tipsar om ha ett par mobil- och mailfria timmar om dagen där vi fokuserar på våra mest krävande uppgifter. Hon poängterar också vikten av att få tillräckligt med sömn. Mindre än sex timmars sömn per natt ökar risken för arbetsrelaterad utbrändhet och är dessutom en kostsam historia för samhället. Man har räknat fram att sömnbrist kostar amerikanska företag 63,2 miljarder dollar per år i förlorad produktivitet.
Hur gör jag?
För mig är nyckeln dels att träna och att se till att ha tid med min familj och mina vänner, men också att flera gånger varje dag se till att varva ner. Så jag är duktig på att väva in små pauser under dagen där jag ser till att hjärnan vår gå ner i varv. Hur då, till exempel? Här är några av mina favoriter:
- Mindfulness-övningar när jag rör mig mellan möten
- Visualiseringsövningar
- Minipromenad (ökar dessutom blodflödet till hjärnan vilket ger klarare tankar)
Hur gör du för att få in återhämtning varje dag?
Vill du läsa hela artikeln så hittar du där här.
Önskar er alla en riktigt fin och återhämtande helg!
Gunilla