Att stärka immunförsvaret

Att stärka immunförsvaret

2020-04-23 Hälsa Uncategorized 0

Jag är så nyfiken på om situationen som nu råder på grund av
Corona-viruset kommer att göra att fler människor får motivation till att genomföra livsstilsförändringar för att stärka sin hälsa. Även om det inte finns något som innebär en garanti för att klara sig lindrigt undan vid Corona eller andra virus, så torde en stark och hälsosam kropp åtminstone vara bättre rustad för olika typer av påfrestningar?

I en artikel i DN kan vi läsa om att Centre for Perioperative Care (CPOC) i Storbritannien uppmanat allmänheten att förbereda sig inför Covid-19 på samma sätt som inför en större operation. Medicinexperterna på CPOC rekommenderar fysisk aktivitet, bra mat, minskad alkoholkonsumtion, att sluta röka och att stärka sin mentala hälsa, vilket bland annat inkluderar att prioritera sömnen. Klassiska (och bra) hälsotips, med andra ord.

I artikeln uttalar sig också Lena Uller, docent i respiratorisk immunofarmakologi vid Lunds universitet, om varför vi kan ha extra stor nytta av god kondition i virustider: “När covid-19 leder till lunginflammation blir kroppens syreupptag kraftigt försämrat, och tillförseln av syre ut till kroppens vävnader minskar.”

Hon beskriver också hur en vältränad kropp är bättre på att klara av en pulshöjning – såsom vid exempelvis hög feber. “Vältränade atleter kan ha en vilopuls på under 40, jämfört med en normal 40-åring som kanske ligger på 60-80. Det gör att atleten har bättre förutsättningar att klara av de fysiologiska påfrestningar som sker vid en lunginflammation. Om du är vältränad behöver ditt hjärta inte pumpa ut lika mycket blod för att syresätta samma vävnad.”

Om du vill stärka immunförsvaret genom att göra någon typ av förändring, vad skulle du välja då? Preppa maten med lite extra näring? Få in mer rörelse i vardagen? Sova lite extra? Stressa lite mindre? Eller något helt annat? Kom ihåg att alla steg i rätt riktning räknas. Alla små, små steg är bättre än inga alls!

 

Önskar dig en fin vår. Ta hand om dig!

Gunilla