Slöseri med energi # 1

Slöseri med energi # 1

2016-12-05 Jobba smartare Stressa Smart Ta kontroll över stressen Uncategorized 0

multitasking

Multitasking

Det här är en av våra allra största energitjuvar när det gäller vår hjärna. Multitasking – att vi hela tiden splittrar vår uppmärksamhet genom att försöka göra flera saker på samma gång.

När vi multitaskar skiftar hjärnan hela tiden mellan de olika processer som behövs för att vi ska kunna utföra de olika sakerna – och det förbrukar massor av energi helt i onödan. Varje gång hjärnan tvingas byta fokus förbrukas lite av den glukos som vår hjärna så väl behöver för att vi ska kunna jobba fokuserat och vara vårt allra smartaste jag. Och vad vinner vi på det? Ingenting. Forskningen visar istället att multitasking gör oss långsammare och får oss att prestera sämre. Dessutom är det här ett beteende som vår hjärna kopplar ihop med kamp/flyktreaktionen, dvs vår stressreaktion. Multitasking höjer således också vår stressnivå.

Så, sammanfattningsvis så får vi följande effekter av multitasking:

  • tröttar ut vår hjärna
  • försämrar vår prestation
  • gör oss långsammare
  • höjer vår stressnivå

 

Tips nummer 1 för att energisäkra din hjärna är därför att så långt det någonsin är möjligt skippa multitasking. Bestäm dig redan här och nu, och var noga med att påminna dig själv om att lägga ner det direkt om du kommer på dig med att plötsligt försöka göra flera saker på samma gång i alla fall. Du kommer märka skillnad direkt, framför allt på hur skönt det är att faktiskt få fokusera på en sak i taget. Och din hjärna kommer att tacka dig.

 

Lycka till!
Karin