Sömnexpertens tips för att lättare somna om

Sömnexpertens tips för att lättare somna om

2017-11-07 Effektiv återhämtning Espiro Sömn Uncategorized 0

Vaknar du på natten och har svårt att somna om? I Svd Perfect Guide delade härom dagen Helena Schiller, doktorand vid Stressforskningsinstitutet, med sig av sina bästa tips för att somna om:

  1. Bryt mönstret
    Om du ligger och vrider och vänder dig i sängen utan att kunna somna om: bryt mönstret och gå upp istället. Gör någonting som inte kräver allt för stor tankeverksamhet: bläddra i en tidning i ett dunkelt ljus, och återvänd till sängen när du börjar känna dig sömnig.
  2. Gör avslappningsövningar
    Avslappningsövningar är också bra för att öka chansen att somna om. Andas med lugna, djupa andetag och koncentrera dig på andningen. Om tankarna snurrar alltför intensivt kan det vara bra att du skriver ner dina tankar – det ökar chansen att hjärnan släpper det.
  3. Acceptera läget och inse att du vilar 
    Det kan vara stressande att ligga och oroa sig för att man får för lite sömn. Då kan det ibland vara bättre att helt enkelt acceptera läget och tänka att man i alla fall får några timmars vila – även av att “bara ligga och vila”. Ofta släpper då pressen efter ett tag och man somnar om.

Lycka till och sov gott 🙂

Gunilla