Tarmflora #2 Föreläsning med författarna till Food Pharmacy!

Tarmflora #2 Föreläsning med författarna till Food Pharmacy!

2017-10-03 Kostens betydelse Smarta vanor Stressens fysiska påverkan Tarmfloran Uncategorized 0

I torsdags bjöd Hagabadet i Göteborg in till föreläsning med Food Pharmacys författare, Mia Clase & Lina Nertby Aurell. De 800 biljetterna tog slut direkt och jag var en av de lyckliga som fick möjlighet att lyssna till dem 🙂  Deras bok Food Pharmacy var Sveriges mest sålda bok förra året och har översatts till 15 olika språk. Intresset kring detta med antiinflammatorisk mat och dess påverkan på vår hälsa är helt klart väldigt stort.

Gemensam nämnare för alla livsstilsrelaterade sjukdomar

Då 70-80% av vårt immunförsvar sitter i tarmen så kan vi förstå att miljön i tarmen är av stor vikt för vårt immunförsvar. Vid en osund livsstil (dålig kost, för lite rörelse, för mycket stress, rökning och så vidare) ökar de fria radikalerna och kroppen får gå på högvarv. Då tröttas immunförsvaret på sikt ut och det kan också skapas låggradig inflammation i kroppen. Mia & Lina berättade att det är just låggradig inflammation som är den gemensamma nämnaren för alla livsstilsrelaterade sjukdomarOch det är alltså den här låggradiga inflammationen vi kan minska eller eliminera genom att äta antiinflammatorisk mat och mat som stärker vår tarmflora.

Att ha en bra tarmflora innebär att ha balans mellan “goda” och “onda” bakterier i tarmen. Med processad mat med mycket tillsatt socker och mat som är fattig på näring och fibrer, göder vi de “onda” bakterierna och skapar en obalans i tarmfloran. Mia & Lina berättade att man i studier har sett att befolkningen i USA i snitt har tappat 40% av tarmfloran jämfört med Yanomamis befolkning, en sydamerikansk indianstam som uteslutande äter växande plantor. Bland Yanomamis existerar inga livsstilsrelaterade sjukdomar.

Sex nycklar till bättre tarmflora

Mia & Lina delade med sig av sex nycklar för en bättre tarmflora. Jag kommer att skriva om dessa nycklar de kommande sex veckorna här på bloggen. Min förhoppning är att du ska bli inspirerad till att kanske här och där göra ett par små förändringar. För det är också det Mia & Lina vill med sin bok – att vi utan pekpinnar ska göra små val i vardagen i rätt riktning. Alla små steg är bra!

Gunilla