Yes för oktober: det här kan du göra för ditt arbetsminne

Yes för oktober: det här kan du göra för ditt arbetsminne

2017-10-02 Bli en mästare på att hantera stress Jobba smartare Klarare tankar Stressa Smart Symtom på stress Ta kontroll över stressen Uncategorized 2

Vårt månadsbrev Yes! kommer ut första måndagen i varje månad (vill du ha det så klicka här). Denna gång skrev jag om arbetsminnet – som är helt avgörande bland annat för vår förmåga att kunna koncentrera oss. Vår arbetsminneskapacitet är individuell och till viss del ärftlig, men det finns också många faktorer som vi själva kan påverka och som direkt gör skillnad för hur väl arbetsminnet, och därmed också vår koncentrationsförmåga, fungerar.

Hur påveras arbetsminnets kapacitet av stress?

Vid ett lagom högt stresspåslag (vilket är ganska lågt) så ökar vakenheten och arbetsminnet skärps. Vid en för hög eller långvarig stress däremot så minskar dess kapacitet kraftigt. Vi kanske märker det genom att vi får svårare att fokusera längre stunder, att vi glömmer av vad det var vi höll på med eller att vi inte kan hålla lika många saker aktuella på samma gång. Självklart påverkar det också vår effektivitet, vår förmåga att lösa komplexa uppgifter och vår förmåga att ta in information och lära oss nya saker.

Vill du läsa om fler faktorer så påverkar vår arbetsminneskapacitet så hör av dig!

2 svar

 1. Lars skriver:

  Hur påverkas vårt arbetsminne av att sitta i kontorslandskap? Läste månadsbrevet om detta och tänker på det du skriver om distraktioner.

  Hälsningar Lars

  • admin skriver:

   Hej Lars,

   kontorslandskap kan ju vara väldigt olika utformade och fungera olika bra. Men en kontorsmiljö där vi hela tiden utsätts för olika ljud, distraktioner och avbrott kan vara förödande för vår förmåga att koncentrera oss (vilket ofta är en förutsättning för att kunna prestera) – och skapar dessutom onödig stress för hjärnan!

   Enligt hjärnforskare Katarina Gospic kan störande ljud minska prestationen med upp till 66%. Vissa studier visar också att människor i kontorslandskap mår sämre än människor som inte arbetar i landskap. Å andra sidan har ju även kontorslandskap sina fördelar vad gäller kommunikation, delaktighet och samarbete. Jag har läst studier som tyder på att ledarskapet upplevs mer positivt på arbetsplatser där man sitter i landskap – vilket troligtvis grundar sig i att cheferna i landskap upplevs mer tillgängliga. Men för effektiviteten, prestationen och stressnivån bör vi försöka skapa miljöer där hjärnan får fokusera i lugn och ro – oavsett om vi sitter i landskap eller inte.

   Gunilla

Kommentarer inaktiverade.