Tid ur hjärnans perspektiv

Tid ur hjärnans perspektiv

2022-11-29 Uncategorized 0

…och hur nya upplevelser förlänger tiden.

“Om vi ändå kunde förlänga dygnets 24 timmar!” Har du också tänkt så någon gång? Det kanske vi kan! Eller…vi kan inte göra så att dygnet får fler timmar, men vi kan få vår hjärna att uppfatta tiden som längre.

Jag lyssnade till ett intressant inlägg på LinkedIn där Micael Dahlen, ekonomiproffessor och uppskattad föreläsare inom bland annat mänskligt beteende och lycka, beskrev hur vi människor upplever tiden.

Tycker du också att det känns som att tiden snurrar allt snabbare? Micael beskrev detta fenomen genom att förklara att den mänskliga hjärnan upplever att tiden går snabbare när vi gör saker upprepade gånger. Och för varje år fylls våra liv ännu mer av saker som vi gör upprepade gånger och sådant som vi gjort förut, vilket alltså förklarar varför vi många gånger upplever att tiden snurrar allt snabbare.

När vi upplever något för allra första gången däremot så upplever vi det som att tiden går lite långsammare. När folk får gissa hur lång tid som har gått när det gör något nytt, svarar de upp till 50% längre. Och dessutom ökar sannolikheten att vi minns dem med flera 100%.

Det här innebär att ju mer lika våra dagar är, ju snabbare upplever vi att de swishar förbi. Och när vi ändrar om, upplever nytt eller gör saker på ett nytt sätt, så minns vi dagarna bättre och upplever att tiden snurrar lite långsammare.

Vill du att tiden ska gå lite långsammare? Och vill du isåfall testa om du upplever den effekten genom att göra fler nya saker? Kanske ta en ny väg till jobbet? Äta lunch med kollegor som du inte brukar? Välja en helt ny rätt? Prova ett träningspass du inte testat tidigare? Ta dig en an arbetsuppgift på ett nytt sätt? Det finns ju egentligen oändliga möjligheter till att på ett enkelt sätt få in små förändringar i vardagen! Har du fler idéer?