11% försämrad kondition – hur påverkar det hjärnan och våra kognitiva förmågor?

11% försämrad kondition – hur påverkar det hjärnan och våra kognitiva förmågor?

2018-12-21 Forskning Fysisk träning Hälsa Hjärnan 0

En ny svensk studie i vilken man undersökt konditionen hos 350 000 svenska män och kvinnor i arbetslivet mellan 1995 och 2017 visar på en kraftig genomsnittlig försämring på 10,8 procent. Andelen med en så låg kondition som kopplas till kraftigt ökad sjukdomsrisk, ökade under samma tidsperiod från 27 till 46 procent. Så hälsoriskerna med detta är uppenbara. Men vad innebär det egentligen för vår hjärna och för våra kognitiva förmågor, här och nu?

 

Vi vet numer att konditionsträning förbättrar såväl minneskapacitet och inlärningsförmåga som koncentrationsförmåga, alltså oerhört viktiga förmågor för att vi ska fungera bra i arbetslivet. Men vi vet också att konditionsträning ökar vår neurogenes, alltså nybildningen av hjärnceller. Konditionsträning är dessutom ett oerhört effektivt sätt att sänka stressen och att stärka vår stresstålighet, att helt enkelt göra oss lite bättre rustade för att kunna hantera stress och en intensiv vardag.

Och i den utveckling som vi har i arbetslivet och i samhället så ställs det alls högre krav på samtliga av dessa förmågor. Tempot ökar, det är allt mer vi ska hålla koll på, vi ska hänga med i utvecklingen och anamma nya trender, tekniker och kunskapsområden. Dessutom ökar komplexiteten i våra arbetsuppgifter. Vi behöver alltså våra kognitiva förmågor mer än någonsin, men med försämrad kondition får vi istället en försämring även av dessa förmågor.

Så hur kommer vi till bukt med det här? För att vi som samhälle ska göra det krävs stora resurser. Men för dig och mig krävs egentligen inte så mycket. Det kan räcka med att vi lägger in ett par kortare pass i veckan (och jag vet, lättare sagt än gjort, men ändå!). Kanske finns det något du kan byta ut mot rörelse? Slösurfande på mobilen? Det behöver inte vara milslånga pass. En kvart här och där är mycket bättre än ingenting!

 

Nu har ju de flesta av oss en lite längre julledighet att se fram emot. Kanske är det ett ypperligt tillfälle att få in nya vanor och mer rörelse?

 

Önskar er alla en riktigt fin jul och ledighet!

Gunilla