“Månadens kundtips” februari 2021: sömn

“Månadens kundtips” februari 2021: sömn

2021-02-28 Månadens kundtips Sömn 0

Det är fascinerande hur mycket saker som sker i vår hjärna under nattsömnen, hur hjärnan “städas” och förbereds för en ny dag full av nya tankar, känslor och upplevelser.

Att sova dåligt under längre perioder kan såklart vara oerhört jobbigt. Men min upplevelse är att de allra flesta kan förbättra sin sömn, inte minst om man får bra hjälp. Härom dagen pratade jag med en person som under en längre tid har haft väldigt svårt att somna på kvällarna, trots att hon gått och lagt sig i bra tid. Hon har legat vaken, ibland i flera timmar, innan hon har kunnat somna. När klockan sedan har ringt har hon känt sig helt knockad och har sedan varit ur balans och trött resten av dagen. Hon har bland annat provat olika avslappningsövningar som har har hjälpt till viss del, men det hon har gjort nu, de senaste två veckorna, var att öka på dosen dagsljus – vilket i hennes fall har gjort succé för sömnen! Hon har sett till att komma ut en halvtimme varje förmiddag, vilket påverkar kroppens produktion av sömnhormonet Melatonin.

Att vistas ute i dagsljus tidigt på dagen kan hjälpa oss att somna tidigare på kvällen. Har du testat? Eller kan du på annat sätt känna att dosen dagsljus påverkar dig och din sömn? Berätta 🙂