9 steg till bättre sömn

9 steg till bättre sömn

2015-10-23 Effektiv återhämtning Sömn Uncategorized 0

bättre sömn

 

 

Ok, nu när vi vet hur viktig sömnen är för oss, vad kan vi göra för att sova bättre?

 

 • Gå och lägg dig i tid
  Ja, det kan ju låta självklart, men det kan ändå vara förvånansvärt svårt. Det är på kvällen vi ska hinna med vår egentid, det är när barnen har somnat som vi ska hinna prata med vår partner. Man vill plocka undan. Man vill förbereda inför morgondagen. Och det är alldeles för enkelt att hänga kvar framför datorn eller mobilen, bara en lite stund till… Vi är många som helt enkelt kommer i säng för sent. Vad kan du göra för att komma i säng tidigare? Bestäm dig för 1-2 saker som du kan förändra eller kanske strunta i för att kunna gå och lägga dig i tid!
 • Skapa en kvällsritual
  När du varje kväll gör samma sak så kommer din kropp och hjärna att automatiskt börja varva ner och ställa in sig på att sova. Vad vill du göra? Kanske dämpa ljuset, göra en kopp rogivande örtte, läsa en bok, lyssna på lugn musik, göra en avslappningsövning, lite yoga eller andningsövningar? Vad skulle kännas lyxigt och härligt för dig?
 • Vänd väckarklockan
  Om du ibland har svårt att somna, eller vaknar under natten och har svårt att somna om, prova att vända på väckarklockan. Det finns väl inget mer stressande än att ligga sömnlös och se hur minuterna går och nattens sömntimmar blir allt färre… och vi vet ju hur stress påverkar sömnen. Så försök att strunta i klockan. Tänk på något härligt istället, dröm dig bort till en härlig plats eller tänk på något som du älskar att göra. Eller gör en avslappningsövning som t ex kropsscanning.
 • Se till att få dagsljus
  Dagsljuset hjälper till att reglera vår melatoninnivå, vilket hjälper till att reglera vår sömn. Allra bäst är att vara ute tidigt på dagen. Kanske en liten promenad till jobbet på morgonen? Eller ett par varv runt huset som paus på förmiddagen? Att vara ute i naturen ger ännu bättre sömnkvalitet.
 • Rör på dig
  Träning och att vara fysiskt aktiv förbättrar sömnkvaliteten. (Men se till att du hinner varva ner efter riktigt intensiva träningspass!)
 • Lägg undan mobilen och surfplattan
  Bakgrundsbelysningen minskar nivåerna av sömnhormonet melatonin och gör oss piggare.
 • Låt hjärnan varva ner
  Hjärnforskarna menar att det tar ca två timmar för vår hjärna att varva ner, så om du jobbar på kvällen, se till att avsluta i tid! Hitta ett sätt att släppa stressande tankar, eller tankar som riskerar att hålla dig vaken. Kanske skriva ner dem (och lämna pappret utanför sovrummet). Eller prata med någon om dem?
 • Undvik kaffe, te, cola, alkohol
  Verkar uppiggande och stör sömnen. För att maximera din sömnkvalitet, låt alla uppiggande drycker vara efter kl 16.
 • Under dagen: Stressa Smart
  Att Stressa Smart handlar om att varje dag ha en lägre, mer hälsosam stressnivå. Med en hälsosam stressnivå under dagen kommer du också sova gott på natten – och få den nödvändiga återhämtning som du så väl behöver.

 

Vill du prata sömn och sömnkvalitet med oss så är det bara att slå en signal!

Varmt lycka till!

 

/Karin