Bättre sömn: Powernap – eller inte?

Bättre sömn: Powernap – eller inte?

2014-06-19 Appar Sömn 0

 

En powernap kan göra underverk den där dagen när man verkligen vill vara på topp trots alldeles för få sömntimmar de senaste nätterna. Tricket med powernaps är att se till att inte gå ner i djupsömn, gör man det så vaknar man alldeles groggy och riskerar att känna sig ännu segare än vad man gjorde innan. Ett gammalt beprövat knep är förstås att sätta sig med nyckelknippan i handen, luta sig tillbaka och sluta ögonen. När sömnen blir djupare slappnar musklerna av, man tappar nycklarna och vaknar till innan man nått djupsömnen.

 

Vi fick också tips på en app av en av våra Yes-läsare. Sleep Cycle power nap, från Northcube som även utvecklat Sleep Cycle alarm clock. Sleep Cycle power nap låter dig välja mellan tre olika typer av powernaps, från 20 min till en hel sömncykel. Med telefonen i fickan kan appen sedan känna av ditt rörelsemönster och väcka dig i rätt tid. Har du provat?

 

Sleep cycle

Sleep Cycle power nap kostar 15 kr i App Store. Har du provat?

 

Om du redan sover dåligt på nätterna kan en powernap på eftermiddagen göra det ännu svårare att sova bra på natten, och på så sätt faktiskt förstärka sömnproblemen.

Men, det kan också vara bra att tänka till ett extra varv kring det här med powernaps. Om tröttheten beror på att man har man problem med sömnen rekommenderar vi att man skippar powernaps och istället fokuserar på att förbättra nattsömnen. Om du redan sover dåligt på nätterna kan en powernap på eftermiddagen göra det ännu svårare att somna på kvällen och att sova bra på natten, och på så sätt förstärka sömnproblemen. Så känner du ett skriande behov av en powernap varje dag kanske det faktiskt är bättre att börja i en annan ände? Fokusera på vad du kan göra för att sova bättre på sikt och gör något annat här och nu som höjer energinivån direkt, varför inte dansa loss till favoritlåten till exempel? 🙂

 

Önskar dig en härlig, energifylld dag!

 

/Karin