Stress smittar

Stress smittar

2014-05-05 Stressforskning 0

Stress smittar

 

Du har säkert känt hur du påverkas av andras stress, eller lugn för den delen. Det kan räcka med att din kollega kommer inrusande på kontoret med andan i halsen, rafsar runt bland sina papper på skrivbordet, tappar något i golvet, suckar och springer iväg på möte. Bara att se, höra och känna kollegans stress kan påverka din egen stressnivå.

 

Nu har forskare vid Max Planck Institute for Cognitive and Brain Sciences och Technische Universität Dresden visat att stress smittar, även när vi bara ser en annan person under stress. I denna studie delades deltagarna in i två grupper – en som utsattes för en stressande situation och en som fick iaktta detta genom en envägsspegel. 95% av personerna i den första gruppen reagerade med stress och förhöjda kortisolnivåer. Av personerna som stod på andra sidan spegeln och iakttog det hela reagerade 30% med förhöjda kortisolnivåer. Denna siffra var högre för de personer som hade en relation till den som utsattes för stressen, men även för fullständiga främlingar kunde forskarna se en skillnad i kortisolnivå hos 10% deltagarna.

 

Forskarna lät också personer i den observerande gruppen se den stressande situationen på film istället, och även där smittade stressen av sig på de observerande. 24% fick förhöjda kortisolnivåer, bara av att titta på filmen.

 

“This means that even television programmes depicting the suffering of other people can transmit that stress to viewers. Stress has enormous contagion potential.”

Veronika Engert, en av forskarna bakom studien.

 

Så ett sätt att minska sin stress är helt klart att undvika andras stress – inte bara i verkligheten utan även på film! Är det din partner som är stressad och som påverkar dig så kanske du kan ha glädje av att läsa om hur partners kan hjälpa varandra med stress här.

 

Ta hand om dig!

 

Karin