Bästa skogen för att stressa ner

Bästa skogen för att stressa ner

2014-09-09 Effektiv återhämtning Stressa Smart Stressforskning 0

skogen sänker stressen

 

 

Gammal, hög och vild. Så ska skogen vara för att maximera återhämtningen och sänka stressen. Det är Sveriges lantbruksuniversitet som har studerat om skogen kan påskynda tillfrisknandet hos patienter med utmattningssyndrom. De har kommit fram till att det finns fem nyckelord som beskriver den typ av skog som människor allra helst söker sig till för återhämtning:

  • Rofylldhet
  • Vildhet
  • Rymd
  • Artrikedom
  • Kultur

 

Dessa nyckelord innebär enligt studien: en gammal skog (mer än 70 år) med höga träd (över 16 meter) och möjlighet att sitta ner i lugn och ro. Där återhämtar vi oss allra bäst.

 

Men jag tänker att den bästa återhämtningen är ju den som blir av. Och naturen är fantastisk när det gäller att sänka stressen, så passa på när du har möjlighet! Mitt i vardagen, även om du inte är ute och går i en gammal, vild skog. Jag älskar verkligen att stanna upp några sekunder, oavsett vilken typ av skog jag är i, och bara blicka upp mot trädtopparna och himlen. Det gör mig så lugn. Jag känner mig mer harmonisk och gladare, direkt. Så jag brukar stanna upp i skogen, på väg till bussen, i parken inne i stan på väg till kontoret… helt enkelt där jag har möjlighet. Så enkelt och så rogivande. Prova!

 

//Karin