Stress och fertilitet

Stress och fertilitet

2014-03-25 Stressa Smart Stressens fysiska påverkan Stressforskning Stresshantering 0

Stress och fertilitet

 

Att stress påverkar våra chanser att bli med barn har det talats om länge men det har inte funnits någon egentlig forskning på området. Nu har forskare vid Ohio State University visat att höga stressnivåer fördubblar risken för infertilitet. Forskarna följde 373 kvinnor under 12 månader, eller tills de blev gravida. Vid två tillfällen, i början av studien, fick kvinnorna lämna salivprover för att mäta nivåerna av enzymet alfa-amylas och hormonet kortisol, båda bio-markörer för stress.

 

Resultatet visar att den tredjedel av kvinnorna i studien som hade högst nivåer av alfa-amylas hade 29% lägre chans att bli gravida än den tredjedel av kvinnorna som hade lägst nivåer av enzymet. Detta innebar också dubbelt så stor risk för att inte lyckas bli gravida inom 12 månader, trots upprepade försök, och därmed att uppfylla den kliniska definitionen av infertilitet.

 

Studien publicerades i tidskriften Human Reproduction, och leddes av Dr Courtney Denning-Johnson Lynch:

 

“For the first time, we’ve shown that this effect is potentially clinically meaningful, as it’s associated with a greater than two-fold increased risk of infertility among these women.”

 

Att inte bli gravid trots upprepade försök kan förstås både skapa och höja stressen rätt rejält. I den här studien har forskarna inte tittat på om stressen ökade för varje månad som kvinnan inte blev gravid, utan denna studie bygger helt på utgångsläget. Man kan också fundera över hur mannens stressnivå påverkar fertiliteten.

 

Men vad gör man då, de här siffrorna kanske bara innebär ytterligare en stressfaktor? Om du känner dig stressad över det här så rekommenderar jag för det första att sänka stressen generellt, för det andra att jobba med mental träning för att skapa en positiv, stärkande bild istället.

 

  • Gör inte allt hela tiden. Tänk efter, behöver du verkligen göra allt det du gör? På jobbet, hemma, för familj och vänner? Vad kan du släppa just nu? Vad kan du säga nej till?
  • Prioritera återhämtningen. Gör saker du gillar att göra, något varje dag! Promenera i skogen. Träna. Yoga. Meditera.
  • Sänk stressen. Ta paus flera gånger varje dag. Andas.
  • Prioritera din sömn.

  • Träna mentalt för minska de stressande tankarna. Skapa en positiv målbild och fokusera på den. När de oroande, stressande tankarna börjar snurra – plocka fram din målbild istället.

 

Vill du ha tips på vad just du kan göra för att sänka din stress? Tveka inte att höra av dig, vi hjälper dig gärna!

 

Varmt lycka till!

Karin