“Månadens kundtips” mars 2021:

“Månadens kundtips” mars 2021:

2021-03-22 Balans i vardagen Månadens kundtips Meditation Uncategorized 0

Det här är egentligen inte ett tips från en av mina kunder, men jag träffade på en person härom dagen som berättade om något som verkligen gjort skillnad för henne för att kunna hantera en hög arbetsbelastning, så jag tänkte att jag delar med mig av det här, under kategorin “månadens kundtips”.

Bara ett par månader innan pandemin bröt ut startade hon och hennes kompanjon igång en ny verksamhet, helt ovetandes om vad som komma skulle. Det visade sig dock att pandemin ökade trycket på deras bransch. Redan efter ett halvår hade de fått anställa 11 personer, vilket de inte hade räknat med när de startade igång. Härligt att höra om verksamheter som går bra, eller hur? Men detta innebar dock att hon och hennes kompanjon fick extremt hög arbetsbelastning och upplevde mycket hög press, och redan efter sommaren hade hon känslan av att hon gick på knäna. Det hon började med då, som har hjälpt henne att klara av den höga arbetsbelastingen lite bättre och som har hjälpt henne att åtminstone sänka stressnivån (även om det “fortfarande finns att jobba på”, som hon sa) var att hon började meditera. “Det är helt sjukt vad mycket andningen gör!”, sa hon när vi träffades. Nu mediterar hon en kvart varje morgon och även om hon känner att det är fler saker som behövs för att få ner stressen ytterligare så upplever hon att morgonmeditationen är ett bra första steg som ger henne känslan av att skapa lite andrum.

Jag frågade såklart hur hon gjorde för att komma igång med att meditera. Hon berättade då att hon bara sätter sig på en kudde på golvet med korslagda ben, blundar och fokuserar på andetagen. Hon sätter också en timer på 15 minuter så att hon slipper hålla koll på tiden. “Vissa dagar lyckas jag verkligen att fokusera på andetagen och kommer då ner i ett skönt lugn. Andra dagar sticker mina tankar iväg till tusen olika saker. Men då får det vara så. Jag sitter ändå kvar där och andas djupa andetag och känner att det påverkar mig positivt även då“.

Har du provat att meditera eller utföra olika andningsövningar?
Eller vad fungerar för dig för att skapa andrum under extra intensiva perioder?