Forskning: intensivt användande av mobiler kan förändra våra hjärnor

Forskning: intensivt användande av mobiler kan förändra våra hjärnor

2018-02-12 Espiro Forskning Uncategorized 0

Forskning visar att våra hjärnor kan förändras och till och med fysiskt krympa av att vi ständigt är uppkopplade med mobiler, läsplattor och datorer. Sara Bengtsson, hjärnforskare vid Karolinska Institutet, menar dock att det är för tidigt att säga vad den här förändringen av hjärnan innebär. “En förändring i hjärnan skulle även kunna tyda på en positiv effektivisering”, säger hon i en intervju i SVT Nyheter.

Flera studier har även gjorts kring kopplingen mellan användande av smarta mobiler, stress och minnets funktioner. Då den mesta information idag är lätt att få fram, var vi än befinner oss, behöver vi inte längre lagra information i vårt långtidsminne. Det kan vara positivt på så vis att vi då kan använda hjärnans kapacitet till andra saker. Om det däremot innebär att vår långtidsminneskapacitet försämras, eller om det innebär att vi lagrar för lite information där, kommer det att att leda till att vår förmåga att generera fram nya idéer och lösa komplexa problem försämras. Detta då dessa förmågor är beroende av att vi har kunskap lagrad och lättillgänglig i långtidsminnet.

Nej, det är inte konstigt att våra hjärnor och vårt minne påverkas och förändras i och med att vi använder våra hjärnor på nya sätt. Och säkert medför det både positiva som negativa förändringar. Exakt hur och vad det verkligen innebär för oss återstår dock att se. Vi har med andra ord riktigt spännande forskning att se fram emot!

Vad tänker du kring det här?

Gunilla