Sömn och stress

Sömn och stress

2015-10-23 Effektiv återhämtning Sömn Stressens fysiska påverkan Symtom på stress Uncategorized 2

 

stress och sömn

 

Vår sömn och vår stressnivå är så otroligt starkt kopplade till varandra. Sömnproblem blir allt vanligare, och till största delen beror det på just stress. Tyvärr blir det här ofta en negativ spiral, där vi blir allt mer stressade och sover allt sämre. Det funkar så här:

  • När vi sover för få timmar, eller har låg kvalitet på sömnen, så påverkas nivåerna av stresshormoner. Framför allt är det kortisolnivån som stiger av för lite sömn. Vi vaknar helt enkelt med en förhöjd stressnivå.
  • En hög stressnivå betyder en hög aktivitet i hela systemet, såväl fysiskt som mentalt. Med en hög aktivitetsnivå är det svårt att somna, kroppen och hjärnan behöver gå ner i varv för att vi ska somna gott. Och när vi väl somnar kan den höga stressnivån störa vår djupsömn och vi får då sämre kvalitet på sömnen även de timmar vi sover. 
  • Ett tydligt tecken på att sömnen är påverkad av en för hög stressnivå är att vi vaknar vid 4-5 på morgonen och har svårt att somna om igen. Just vid den här tidpunkten utsöndras nämligen små doser kortisol som en förberedelse för att vi ska vakna om några timmar. Men, om vi redan ligger på en hög stressnivå så får denna lilla ökning av kortisolet oss att vakna direkt – och då känner man sig ofta klarvaken. Redo att börja en ny dag! 

 

Det här gör att det är så lätt att hamna i en ond spiral, där en hög stressnivå gör att man sover sämre, vilket i sin tur ger en ännu högre stressnivå, man sover ännu sämre, osv. Men, det här kan man förstås påverka! Man kan förbättra sin sömn, och man kan sänka sin stressnivå! Vi gör det hela tiden, och i vår individuella stresscoaching ser vi också hela tiden vilken skillnad det gör när man sover bättre – och stressar mindre. I nästa inlägg kommer jag att ge er våra allra bästa tips för en bättre sömn. Men, du kan börja redan nu genom att sänka stressen under dagen – för då sover du förhoppningsvis bättre redan i natt!

 

/Karin

 

2 svar

  1. My skriver:

    Hur?

Kommentarer inaktiverade.